Vi har efterhånden rundet 10 uddannede vagter ifbm. det gode samarbejde med Seniorerhverv.  Og vi er utroligt glade for samarbejdet, som vi glæder os til at fortsætte fremadrettet.

PÅ VÆKSTREJSE MED DEM DER HAR TID TIL AT ARBEJDE
Gennemsnitsalderen i vagtfirmaet Odin Security er 49 år, og ledelsen har svært ved at forstå, at nogen kan være i tvivl om, at seniorer er en let gruppe at have ansat. Der er ingen, der kommer for sent og stort set intet fravær. På knap halvandet år er firmaet vokset fra 15 til 140 ansatte, og man har ingen opsigelser modtaget endnu

Mange erhvervsledere ville misunde det halvandet år gamle Odin Securitys resultater. Udviklingschef Peer Kjær taler ligefrem om en vild vækstrejse:

”Vi har fra dag ét sat handling bag ordene, når det drejer sig om seniorpolitik, og det glade budskab er i al sin enkelhed, at det virker. Gennemsnitsalderen hos Odin Security er omkring 49 år, og vi har hundrede procent fastholdelse indtil videre. Odin Security er gået fra 15 til 140 ansatte, siden vi startede i begyndelsen af 2023. Vores vagter kommer til tiden og har minimalt sygefravær. Jeg har virkelig svært ved at skulle pege på noget negativt ved at arbejde med folk, der står midt i livet. De er dedikerede og stabile, og de møder op med en arbejdslyst, der gør det til en fornøjelse at være den, der sætter rammerne,” fortæller han.

MERE SUND FORNUFT END STORE MUSKLER
55-årige Tina Stoustrup fra Sabro vest for Aarhus har netop bestået vagtuddannelsen og går og venter på, at politiet skal udstede hendes vagtkort, så hun kan begynde hos Odin Security. Efter adskillige år alene på landevejene som ekstern sælger, havde hun lyst til et nyt job med knap så meget transport og salg, men stadig gerne med et stort element af service.

”Jeg orkede ikke at skulle begynde at studere igen, så jeg skulle finde en forholdsvis hurtig løsning, der kunne give mig en ny karriere, og så faldt valget på vagtjobbet. Jeg trives med service og kan godt lide at have en afvekslende arbejdsdag. I vagtjobbet kan der ske alt muligt, man skal håndtere hurtigt, og jeg kan godt lide udfordrende situationer,” fortæller Tina Stoustrup, som med egne ord er selvvalgt single uden børn og parat til at arbejde på alle tidspunkter af døgnet og helst lidt mere end fuld tid. På spørgsmålet om, hvor hun helst vil arbejde, svarer hun: ”I Odin Security kan man jo komme ud forskellige steder – på banegårde, i parkeringskældre og indkøbscentre eller på rundering og alarmpatruljer. Jeg er frisk på det hele, jeg glæder mig til at skulle passe på kunderne. Når bare jeg ikke skal sidde på et kontor fra 8-16, for det egner jeg mig ikke til.”

Noget, der overraskede Tina Stoustrup ved vagtuddannelsen, var, hvor mange ting, man skulle igennem, og at de mennesker, der tog den, inklusive hende selv, slet ikke levede op til forestillingen om, at en vagt er en muskuløs, ung mand. Stoffet på uddannelsen var spændende og krævende, for ud over førstehjælp og brandmanøvrer med mere, lærer man alt muligt om lovgivning og konfliktløsning.

”Det handler vitterligt ikke om at have muskler, men om at bruge sin sunde fornuft til at mægle mellem mennesker og afværge kritiske situationer. Jeg er en god lytter, og jeg kan ikke vente med at komme ud og bruge mine evner til at nedtrappe konflikter.”


MODENHED, STABILITET OG GÅPÅMOD
Debatten om seniorarbejdskraft er lige så langstrakt, som den er tvivlsom, og hos Odin Security kan man simpelthen ikke få øje på, hvad bagsiden af medaljen med modne ansatte skulle være.

”Vi kigger på vores medarbejdere og må konstatere, at det er en fuldstændig stabil flok, fuld af mennesker, der ved, hvad de vil med deres arbejdsliv og virkelig værdsætter den fleksibilitet, der er i jobbet og de gode rammer, vi forsøger at give dem,” siger Peer Kjær.

Odin Security har fra begyndelsen haft en ambition om at ændre og opgradere vilkårene for folk i vagtbranchen. Vagterne i Odin Security får overenskomstløn med diverse tillæg, der tages hensyn til deres privatliv og præferencer i vagtplanlægningen, og de tilbydes minimum ti betalte efteruddannelsesdage om året. Man har udviklet et omfattende efteruddannelsesprogram med specialuddannelse til f.eks. bosteder og museer, så firmaets vagter i højere grad kan blive en del af servicen, hvor de arbejder. Strategien har vist sig at være en succes både internt og eksternt.

Udviklingschef Peer Kjær kan med sine 62 år selv betegnes som en seniorchef, og måske er det en af forklaringerne på Odin Securitys succes med at tiltrække seniorer. De seneste syv måneder har han besøgt 22 af Seniorerhvervs lokalforeninger rundt om i landet og holdt oplæg for det såkaldte grå guld.

”Jeg har let ved at formidle det glade budskab til den gruppe, både i kraft af min egen alder og karrierevej, men mest af alt fordi jeg virkelig kan stå inde for den arbejdsplads, vi er i gang med at skabe i Odin Securitys regi. Vi ønsker at skabe en ordentlig arbejdsplads og kunne tilbyde kunderne Danmarks bedst uddannede vagter. Det giver en enorm arbejdsglæde at være med i sådan et projekt, og glæde smitter jo som bekendt. Indtil videre har vi fået 15 vagter ved at deltage i Seniorerhvervs arrangementer, så sent som i sidste uge meldte en fysioterapeut sig under fanerne,” siger Peer Kjær.

Selvom der er bud efter Odin Securitys vagter, og firmaet vinder det ene udbud efter det andet, er der både tradition og forståelse for, at vagterne bruger jobbet som et ekstrajob og ikke er i fuldtidsstillinger. De ansatte kan være små selvstændige, der har brug for en fast indtægt, indtil deres egen forretning løber rundt, eller fastansatte der gerne vil tjene lidt ekstra.

GOD PLADS TIL ARBEJDET
Jesper Scharkinger, 64 år og fra Vangede nord for København, kan se tilbage på et langt og afvekslende arbejdsliv. Blandt andet 19 år som hospitalsportør, en årrække som altmuligmand i et malerfirma, ansat i hjemmeplejen, selvstændig og endelig en periode i forskellige løntilskudsjob, hvor han altid høstede stor ros, men hvor der alligevel aldrig var penge til at ansætte ham i den sidste ende.

”Så tog jeg ud i Kødbyen og hørte Odin Security holde et oplæg om vagtuddannelsen og arbejdet som vagt, og så syntes jeg ærlig talt ikke, der var så meget at tænke over. Jeg lånte penge til vagtkurset af en bekendt med det samme, og nu skal jeg have mine første vagter her i midten af juli. Jeg glæder mig som et barn. Det er lige den her form for service, jeg drømmer om at arbejde med,” siger Jesper Scharkinger.

Ligesom Tina Stoustrup er han også i en fase af livet, hvor der virkelig er plads til, at arbejdet må fylde og spille en stor rolle. Og ligesom hende er han frisk på at prøve det hele, tiltrukket af ansvaret og af, at ikke to dage er ens i jobbet.

”Samtidig kan jeg rigtig godt lide, at alting er så ordentligt i Odin Security. Jeg er f.eks. udpræget A-menneske og ville have svært ved at fungere med nattevagter, men det, kan jeg høre, ikke er noget problem. Man må godt have nogle private grænser. Det, synes jeg, er meget betryggende,” slutter han.  

Både Jesper Scharkinger fra Vangede og Tina Stoustrup fra Sabro blev opmærksomme på Odin Security ved arrangementer med Seniorerhverv. Nu er de begge færdiguddannede som vagter og klar til at begynde et nyt kapitel i deres arbejdsliv, spændte og forventningsfulde. 

Odin Security er et vagtfirma, der lægger stor vægt på CSR, ligesom man arbejder målrettet med ESG og diversitet med udgangspunkt i Dansk Industris diversitetsløfte.

Medarbejderne er sikret ti dages betalt efteruddannelse om året.

Man har et stærkt fokus på work-life-balance og lægger vagtplaner, så for eksempel skilsmissefamilier kan få arbejdslivet til at hænge sammen.

Gennemsnitsalderen i firmaet er 49 år – med eleven Mathias på 21 som den yngste, og Bent fra Frederikshavn på 73 som den ældste.

Besøg: 68